Meteen naar de inhoud

Met ergotherapie terug naar de essentie

Ik ga terug naar de essentie van mijn idealen. Ik ga mensen helpen om -zo goed mogelijk- het leven te leiden waar ze zelf voor kiezen. Ik word weer ergotherapeute. 

Als ergotherapeut werkte ik 30 jaar geleden al met de principes die nu door ervaringsdeskundigen worden ingezet. Autonomie. Sociaal model. Aansluiten bij mogelijkheden. Ruimte voor herstel. Ergotherapeuten lopen daarin nog steeds voorop.

Net als veel andere ervaringsdeskundigen wil ik me niet aanpassen aan de professionalisering, en de vervlakking die daar bij hoort. Daarom verander ik van baan.

Waarom ergotherapie?

Het is een heel praktische benadering. Een probleem wordt een handicap als het je hindert om mee te doen in onze samenleving. 
Discussies over wel of geen diagnose moeten er niet toe doen. Blabla ook niet. Het gaat om klachten en mogelijkheden. Occupational justice.

Als ergotherapeut heb ik binnenkort extra tools in handen. Er zijn methodes om met cliënten te analyseren wat hen hindert om het leven te leiden wat ze willen. Gedetailleerde observaties helpen mensen ontdekken waar hun grenzen liggen, hoe ze met prikkels om kunnen gaan, wat ze aan kunnen passen om oude hobby’s weer op te pakken. Aansluiten bij cliënten is vanzelfsprekend, en hen ondersteunen ook. Soms moet je daarvoor begeleiden, soms behandelen, soms aanpassingen regelen. 

Als ergotherapeut kan ik straks cliënten helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. In mijn werk is de cirkel weer rond. 

Voorlopig blijven jullie hier nog wel van me horen. Komend half jaar ga ik ook presentaties geven over de waardering voor ervaringsdeskundigen. (Nodig me vooral uit). 
Maar het zal allemaal wel minder worden. 

Iets voor jou?

PS. Wil je na dit PR praatje ook een ergotherapeut spreken? Dat kan. Ergotherapie zit in het basispakket en ze werken gewoon in de eerste lijn. 

PS2 Ben je een beroep aan het kiezen? HBO ergotherapeutie is een aanrader. Werk met goed salaris is gegarandeerd.