Van Rationeel naar Relationeel


Ik ben fan van het relationele mensbeeld.
Het rationele mensbeeld komt voor uit het Humanisme, en gaat uit van de mens als individu. We zijn onafhankelijk en hoeven uiteindelijk alleen aan onszelf verantwoording af te leggen over de keuzes die we maken. De mens wordt gezien als calculerende burger, ‘Homo economicus’. Omdat dat in een samenleving niet werkt, hebben we een systeemwereld opgebouwd die tot in details beschrijft wat we moeten doen. Er is 1 waarheid, en die kan je meten en controleren.

Het relationele mensbeeld ziet mensen altijd in verbinding met anderen. Je hebt verantwoordelijkheid tegenover de mensen met wie je te maken hebt, en legt daar ook verantwoording aan af. Janny Bakker-Klein heeft dit als uitgangspunt genomen toen ze wethouder was, en dan blijkt dit goed door te voeren in beleid. De mens wordt door economen ‘homo florens’ genoemd, en is gericht op het welzijn en de bloei óók van de ander.
De onzekerheid die het leven met zich meebrengt, is in de relationele werkwijze opgenomen als ‘onzeker weten’.

Het zal duidelijk zijn waarom ik zo’n fan ben van het relationele werken. Ik denk dat de kracht van ervaringsdeskundigen zit in het relationele mensbeeld en het relationele werken.
Ondanks alle schema’s die ik maak, ga ik uit van de mens als mens. Creatief, flexibel, verantwoordelijk, veerkrachtig. Ik gebruik de schema’s om dingen beter te begrijpen, en weet dat ze de werkelijkheid altijd geweld aan doen.

Meer weten:
Tool voor relationeel werken: https://lnkd.in/esM8zsu4
Publieksversie ‘Anders kijken’ van Janny Bakker-Klein / Movisiehttps://lnkd.in/e_8b4tZ7